Eurovision Song Contest

shutterstock_275364788

Eurovision Song Contest kommer ursprungligen från Frankrike där den heter Le Concours Eurovision de la chanson. Det är inte bara världens största sångtävling utan även världens största underhållningsprogram, och den genomförs varje år i det land som vann året innan.

Denna tävling arrangeras av EBU European Broadcasting Union, eller på svenska europeiska radio- och TV-unionen. Den bildades 1950, bara 6 år innan den första European Song Contest.

Den 29 maj 1956 sändes den första tävlingen från Schweiz och hade endast sju länder som deltog. Som mest har det varit 43 länder som deltagit i Eurovision Song Contest, men det är 51 länder som faktiskt är medlemmar.

Fram till början på 1990-talet var det inte lika många länder som deltog varje år, tävlingen hade ett genomsnitt på 25 deltagare per år. Detta berodde i stor på att inte fler länder arbetade tillsammans med EBU, men detta förändrades snabbt då den östeuropeiska versionen av EBU, känt som OIRT (International Radio and Television Organisation) i väst och som Intervision bland öststaterna, slog sig ihop med EBU.

Med det växande antalet kände man sig tvungen att införa ett par ny regler och förändra strukturen på tävlingen något för att hålla ned antalet bidrag till själva huvudtävlingen till omkring 25. När det visade sig vara väldigt många som aldrig fick delta varje år, introducerade man 2004 en semifinal som man höll ett par dagar innan finalen. På detta sätt var det 36 länder som kunde vara med i tävlingen.

Detta system skulle dock komma att förändras väldigt snart, redan 2008 valde man att ha två semifinaler där man sedan röstade vidare 10 länder till finalen.

I dagsläget är det bara 26 länder som tagit hem minst en seger och Irland är ensam om att tagit hem 7 vinster genom åren, deras första vinst fick de 1970 och den senaste 1996. De är också det enda land som vunnit tre gånger i rad. Sverige kommer direkt efter Irland med sex vinster, den första 1974 och senaste fick vi ju i år.

Eurovision Song Contest är idag så populärt att professionella oddssättare faktiskt ger odds på vilka länder som har bäst chans att vinna, och det är inte bara mindre företag som gör detta, även stora företag ger folk chansen att satsa pengar på vem som kommer att vinna varje år.